Je bekijkt nu Wu Wei
  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog
  • Bericht reacties:0 Reacties
  • Leestijd:3 minuten gelezen


Tao Te Tsjing – vers 48

In het najagen van kennis
wordt elke dag iets toegevoegd.
In de beoefening van de Tao 
wordt elke dag iets losgelaten.
Minder en minder hoef je dingen af te dwingen,
tot je uiteindelijk bij niet-handelen uitkomt.
Als niets wordt gedaan
blijft niets ongedaan.

Waar meesterschap kan worden verworven
door de dingen hun eigen weg te laten gaan.
Het kan niet verworven worden door in te grijpen.
………..

Stef en ik lezen de laatste tijd graag voor uit een vertaling van de Tao Te Tsjing, die ons raakt en inspireert. Het gaat steeds over overgave, loslaten, niet willen controleren. Een ruime geest cultiveren, die nergens tegen vecht en niet in oordelen blijft hangen. 
‘Als niets wordt gedaan, blijft niets ongedaan’, zegt het vers hierboven. Je kunt dat op verschillende manieren interpreteren. Misschien betekent het, dat als je niets doet, veel dingen die je dacht te moeten doen, eigenlijk onnodig blijken. Of misschien betekent het, dat je je niet druk hoeft te maken, omdat de dingen vanzelf zullen gebeuren. Doordat iemand anders het oppakt bijvoorbeeld, of doordat de dingen vanzelf op hun plek vallen, of misschien omdat je dat wat echt gedaan moet worden spontaan zult doen, zonder erover na te denken, haast moeiteloos. Wu-wei heet dat in het Taoïsme. Doen zonder te doen. 

Een tijd lang werden de sessies hier in de Memlingstraat niet al te druk bezocht. We vroegen ons soms af of het wel de moeite waard was om door te gaan. Maar omdat we zelf graag zitten en yoga doen, veranderden we niets en gingen gewoon rustig door, soms zelfs maar met zijn tweetjes. Dat was eigenlijk ook best mooi. 
Maar recent begonnen er vanzelf weer meer mensen naar de yoga en meditatie te komen, en kwam er weer leven in de brouwerij – zonder dat we er iets speciaals voor gedaan hadden. ‘Als niet wordt gedaan, blijft niets ongedaan…’
Heel fijn om weer samen te zitten en te zijn! Hoe ondersteunend en hartverwarmend om een sangha te hebben die elkaar opzoekt in de stilte.
Je bent dan ook altijd van harte welkom hier in ons Oog van de Orkaan. Of wie weet kom je eens mee met ons naar Drenthe voor een verfrissend weekend, vol verdieping, verstilling en verbinding…

Geef een reactie