Over de mindfulness cursus

Ik had nooit gedacht dat het me nog zoveel zou brengen, zelfs al mediteerde ik al langer.
Je wordt je bewust van patronen, dat is heel verhelderend en je kunt die gaan doorbreken.
Doordat je ook steeds thuis oefent, merk je dat het doorwerkt in je hele dagelijkse doen. Je beleeft alles bewuster, intensiever; geniet ook meer van de dingen.’ 

Ciska begeleidt het zorgzaam en liefdevol, er is aandacht voor iedereen… met veel humor ook… ik ga de sessies echt missen!

Bedankt voor alle lessen, een verrijking. Het mooiste wat ik meeneem, is denk ik de wijsheid van het ‘bevrienden’ van normaal ‘vervelende’ gevoelens of gedachten. Dat vind ik echt gaaf, om daar oog in oog mee te staan, niets er van te vinden, om vervolgens het gevoel, dat eerst enorm leek en de waarheid leek, langzaam te zien wegebben/verzachten. Het lukt niet altijd, maar door meditatie lukt het steeds beter. Ik heb, ook al was dat geen doel op zich, bijvoorbeeld geen paniekaanvallen meer.

De cursus is intensief, maar dat maakt het juist fijn. Daardoor ben je echt met jezelf bezig, ook in het dagelijks leven. Het zorgt voor rust en openheid.
Ik heb me in de cursus steeds heel welkom gevoeld. Heel fijn hoe alles met aandacht en zonder oordeel benaderd wordt.

De cursus leverde nog veel meer op dan ik verwachtte! Het heeft me geleerd in het ‘nu’ te leven en niet in gedachten en gevoelens meegesleurd te worden; minder in de reactie te schieten.

De begeleiding is integer, professioneel, kundig en liefdevol.

De groep was echt heel leerzaam! Te beseffen dat je niet alleen bent, dezelfde dingen tegenkomt. Naar elkaar luisteren, elkaar steunen en van elkaar leren… 

Aan de meditaties en de nabesprekingen heb ik nog wel het meest gehad. De inzichten daaruit, je gaat zien hoe je het jezelf soms moeilijk kunt maken, en dat eigenlijk ook los kunt laten.​​​​​​​

Ik ben overall rustiger geworden. Ook neem ik vaker een adempauze; eerst even observeren, voordat ik reageer.

Het was heel fijn om zoveel te leren, en fijn om opdrachten mee naar huis te krijgen. Ik had het gevoel dat alles heel waardevol was. Ik vond elke avond heel fijn en bijzonder; het gaf me energie.
Het geeft me meer rust, ik neem nu vaak een moment voor mezelf. Dat helpt me stil te staan bij de dingen en te accepteren hoe het nu is.

De begeleiding is prima. Je weet heel veel, legt duidelijk uit en brengt alles niet te serieus. 🙂

Ik ben bewuster in mijn eigen handelen, dit helpt me ook in relatie tot anderen.
Ik heb geleerd te leven in het nu, ik kan daar bewust voor kiezen door bijv. gewoon alleen maar de afwas te doen en daar ook van te genieten.

Ik merk dat het overal in doorwerkt. Ben me bewust als ik boos word, als ik oordeel, enz. en kan het dan loslaten. Ik durf meer emoties toe te laten en geniet meer.

Begeleiding: op nuchtere en betrokken manier, echt uitstralen en zíjn waar de cursus over gaat.

Over het stilteweekend

Online weekend:

Wow!!! ik ben er stil van… zo mooi….

Heel waardevol om in je eigen huis en vertrouwde omgeving in retraite te zijn. De scheiding tussen ‘meditatie’ en ‘mijn dagelijks leven’ verdwijnt.
Ik ben een diepe stilte in mezelf gaan ervaren.

Fijn om in de rust van je eigen huis te kunnen zijn, met toch de grote steun van de hele groep en de mooie meditaties en alle andere lessen. 

Bijzonder om anderen ook te kunnen zien zitten en samen te mediteren, hoewel niet in dezelfde fysieke ruimte, toch heel erg  ‘samen’. 

Wanneer is de volgende???!!! Ik heb er zoveel aan.

In Drenthe:
 
Dank nogmaals voor het fijne stilteweekend!
Het was geweldig om een weekend lang samen te mediteren, te wandelen in stilte, aandachtig te eten en yoga te doen. Ik vond de afwisseling in het programma erg fijn. Dank voor de goede begeleiding en voor de wijze woorden en richtingaanwijzers die jullie ons hebben meegegeven. Ik kijk nu al uit naar de volgende keer!
 – René
 
 
Deze retraite was voor mij een mooi cadeau van het leven. Ik heb het zo fijn ervaren.
Ik raakte geïnspireerd om rustig te leven, om te genieten van de rust – en te realiseren dat we [in onze gedachten] vaak ‘werken voor een kantoor dat niet bestaat’ (ik moet daar nog steeds om lachen). 
Ik vond het zo fijn om de dag om 6 uur te beginnen met een meditatie en een korte wandeling, dat ik het zelf vanochtend weer heb gedaan… eens kijken hoe dat zich verder ontwikkelt!
Hartelijk dank voor dit mooie cadeau van het leven – in stilte en bewustzijn.
– Alejandra
 
Ik vond je begeleiding door het weekend fantastisch. 
Voel me heel blij en gelukkig. 
M’n lichaam voelt blij en gelukkig. 
????
Moeilijk het vast te houden maar er is echt wezenlijk iets veranderd. 
With love 
 – Susanne
 
Een geweldig weekend vol geluk, liefde, stilte en loslaten. Heel fijn!
– Nathalie


Over de weekretraite

Het meest pakkende van deze retraite, in hart en nieren voelbaar: er is iets nodig om te lijden, er is niets nodig om vreugdevol te zijn. met dat simpele inzicht lijkt ’n stukje genezing gestart, lijkt wel. dank aan jullie voor het meegeven van zoveel dingen. voor het zijn van de wijzende vinger [naar het ware zelf]. voor de diepte. voor de lichtheid. voor de (binnen)pret. voor het zingen en de muziek. dank voor alle lessen. voor jullie toewijding. elke dag opnieuw. dank.
– Sabina

Het was een thuiskomen op een heerlijke plek met lieve en dierbare mensen. Wat fijn om zo’n groep mensen om ons heen te mogen hebben. Ik heb genoten van de retraite… de eerste echte dag (zondag) was nog even zoeken: grappig om te zien hoe er ergens een behoefte blijft om bijzondere piek-ervaringen te hebben. In de loop van die dag werd het kalmer en was weer duidelijk dat wat we zoeken er altijd al is, heel kalm, helder en dichtbij.  
Er waren momenten dat ik dacht dat ik als een pudding uit elkaar zou vallen, zo soepel werd ik van de yoga en het zitten, hahaha… 
Het was een speelse, gezellige, lichte maar ook diepgaande week wat mij betreft. Zo veel dankbaarheid voor jouw beschikbaarheid, humor, inzicht en schijnbaar oneindige voorraad toepasselijke verhalen!
– Sacha (m.)
 
In alles komt de oefening van het stil zijn en de herinnering aan dat wat we zijn, continu naar boven. Hierin merk ik ook hoe waardevol de 9 dagen op de Noorderpoort zijn geweest. Het wordt steeds meer een ding van ieder moment. Het is zo verruimend en vredig geweest om hier 9 dagen in te kunnen badderen :-). Het heeft me heel erg laten zien dat ik zelf de enige was die een onderscheid maakte in zo veel dingen om me heen. Dus wie of wat ik ook om me heen heb, er verandert eigenlijk vrij weinig.
– Tesse
 
 

‘Moeilijk om onder woorden te brengen wat zo’n retraite precies brengt, maar dat het een diepe doorwerking heeft is duidelijk. Mijn ervaring is weer iets lichter, er is wat bagage achtergelaten en het vuur van verlangen naar bevrijding is nog meer aangewakkerd.’  

‘De yoga ondersteunt de introspectie perfect. Wat mij betreft een gouden combinatie. Niet alleen omdat het lichaam beter kan zitten omdat het soepeler, warmer, comfortabeler wordt, maar ook omdat jij ook in de yoga de nadruk legt op het ervaren van de innerlijke ruimte (for lack of a better word) dat helpt enorm! Heel krachtig zo samen.’