In het boeddhisme (maar ook in andere tradities) is ‘dana’ een van de belangrijkste oefeningen en deugden. Dana wordt het best vertaald met ‘vrijgevigheid’. Dit is een essentieel onderdeel van de spirituele weg naar innerlijke vrijheid en vrede.

Oorspronkelijk leefden de monniken rond de Boeddha helemaal afhankelijk van de dana van mensen die hun graag wilden steunen. En in een aantal Aziatische landen is dat nog steeds zo. Tegelijk is de leer van de Boeddha daar vrij beschikbaar voor iedereen. Op de meeste plaatsen kan iedereen naar een klooster gaan om meditatie te beoefenen en de lessen van de Boeddha te horen. Daar is meestal geen vaste prijs voor; een ieder doneert wat hij of zij kan.

De vreugde van geven

Wanneer we van harte geven, zijn we blij en open. We voelen ons verbonden. Je bent niet zozeer met jezelf bezig, maar meer met het geluk van de ander en tegelijk wordt je er zelf heel blij van.
Geven is trouwens in diepere zin ook maar een concept. Als je de hongerige vogeltjes een stuk van je boterham voert, maakt het je blij om te zien hoe ze eropaf stormen en ervan genieten. Op zo´n moment is er geen gevoel van afgescheidenheid, jij geniet net zoveel als zij, je hebt niet het gevoel er armer van te worden.

In de tafelverzen die we op de Zenzondag chanten, staat: ‘De leegte van de drie wielen: gever, gift en ontvanger realiseren.’
Dit gaat over het inzicht dat ‘mijn’, ‘jouw’ en ‘bezit’ maar concepten zijn. Wanneer je deze leegte realiseert, verlies je alle hebzucht en ben je vrij.

Donatiebasis

In Het Oog van de Orkaan werken we grotendeels op donatiebasis. We willen heel graag, dat iedereen de mogelijkheid heeft om mee te doen, ongeacht financiële omstandigheden.
Natuurlijk hebben we in de Memlingstraat allerlei kosten zoals erfpacht, onderhoud, materialen, de pagina’s op SoundCloud, de website enzovoorts. Wij zijn heel dankbaar wanneer we daarin financieel ondersteund worden door onze gasten. Maar we hebben geen winstoogmerk. Wat ons drijft, is ons eigen verlangen naar vrede, onze liefde voor de Dharma, yoga en meditatie, en uiteraard ons grote genoegen om dat met anderen te kunnen delen. Dat is wat ons heel blij maakt, om te zien hoe mensen door de beoefening tot bloei komen.
Dus als je wat we hier aanbieden waardevol vindt, dan is je bijdrage heel welkom!

The donor, before giving, is glad; while giving, his/her mind is inspired; and after giving, is gratified.

— Boeddha

Heb je een idee om op een andere manier bij te dragen, laat het ons weten.

Uitzondering

Voor de Mindfulnesstrainingen en de retraites in Drenthe vragen we wel een vaste vergoeding, omdat we daarvoor investeringen moeten doen en veel kosten maken. Maar we willen wel, dat iedereen die het verlangt, gewoon mee kan doen! Daarom is er voor mensen met een laag inkomen een gereduceerd tarief.

Donatiepagina