Levensloop

Ik ben in 1964 geboren in België. Tijdens mijn studie godsdienstwetenschappen leerde ik veel over christendom en jodendom. Daarnaast beoefende ik ook aikido en was er de interesse voor oosterse wijsheid. Ik studeerde verder in de culturele anthropologie en kon daardoor anderhalf jaar in Israël verblijven. 

Ik ging in Nederland aan het werk, onder andere als hogeschooldocent godsdienst/levensbeschouwing. 
Tijdens een relatiecrisis merkte ik dat de boeddhistische inzichten en met name de praktijk van zenmeditatie erg behulpzaam waren. Daar maakte ik steeds meer tijd voor vrij.
Mijn eerste echte leraar vond ik in Ama Samy, een Indiase jezuïet in Japan tot zenleraar opgeleid, die een grote liefde voor koans en de historische Boeddha had. 

Ik werd geestelijk verzorger in een verpleeghuis. In het boeddhisme heb je de drie “hemelse boodschappers”: ziekte, ouderdom en dood. Op mijn werk kwam ik ze iedere dag tegen; het was voor mij een grote oefening.
Tijdens een zenretraite leerde ik Ciska kennen. We gingen steeds vaker samen naar het zenklooster de Noorderpoort in Drenthe.

Daarna werkte ik een aantal jaren als boeddhistisch geestelijk verzorger in een aantal gevangenissen en later als docent boeddhistisch geestelijke verzorging aan de Vrije Universiteit. In die periode deed ik ook de opleiding tot mindfulnesstrainer en de opleiding tot supervisor. 

Ik had er altijd van gedroomd om langere tijd op retraites te gaan en te reizen. In 2019 heb ik daarom een sabbatical genomen. Hoogtepunt was toch wel de yoga teacher training in Rishikesh (India) samen met Ciska.

Inmiddels werk ik weer met veel plezier als geestelijk verzorger in een aantal verpleeghuizen in Amstelveen.

Meditatie en yoga zijn een vast onderdeel van mijn leven. Ik vind het bijzonder dit samen  met anderen te kunnen beoefenen.

Lees nog meer over Stef op LinkedIn of op de LVSC-website (vereniging van supervisoren).