Levensloop

Ik ben in 1964 geboren in België. Tijdens mijn studie godsdienstwetenschappen aan de KU Leuven leerde ik veel over christendom en jodendom. Daarnaast beoefende ik ook aikido en was er de interesse voor oosterse wijsheid. Ik studeerde verder in de culturele antropologie en kon daardoor anderhalf jaar in Israël verblijven. 

Ik ging in Nederland aan het werk, onder andere als hogeschooldocent godsdienst/levensbeschouwing. 
Tijdens een relatiecrisis merkte ik dat de boeddhistische inzichten en met name de praktijk van zenmeditatie erg behulpzaam waren. Daar maakte ik steeds meer tijd voor vrij.
Mijn eerste echte leraar vond ik in Ama Samy, een Indiase jezuïet in Japan tot zenleraar opgeleid. Bij hem leerde ik het werken met koans maar ook de liefde voor de historische boeddha. Verder werd ik erg geïnspireerd door het sociaal geengageerd gedachtengoed van Bernie Glassman, een joodse zenleraar.

Ik werd geestelijk verzorger in een verpleeghuis. In het boeddhisme heb je drie “hemelse boodschappers”: ziekte, ouderdom en dood. Op mijn werk kwam ik ze iedere dag tegen; het was voor mij een grote oefening.
Tijdens een zenretraite leerde ik Ciska kennen. We gingen steeds vaker samen naar het zenklooster de Noorder Poort in Drenthe. We komen er nog steeds heel graag, het voelt als familie.

Vanaf 2011 werkte ik een aantal jaren als boeddhistisch geestelijk verzorger in gevangenissen en nog later als docent boeddhistisch geestelijke verzorging aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. In deze periode deed ik ook de opleiding tot mindfulnesstrainer en de opleiding tot supervisor.

Ik had er altijd van gedroomd om langere tijd te kunnen reizen en retraites te doen. In 2019 heb ik daarom een sabbatical genomen. Hoogtepunt was toch wel de yoga teacher training in Rishikesh en de maanden erna in India, samen met Ciska.

Inmiddels werk ik weer met veel plezier als geestelijk verzorger in een aantal verpleeghuizen in Amstelveen, voornamelijk met mensen met dementie.

In 2024 ben ik, samen met Ciska, door Jiun Hogen Roshi tot zenleraar in de traditie van de Noorder Poort benoemd. Daar verzorgen we nu voornamelijk de zen en yoga retraites.

Lees nog meer over Stef op LinkedIn of op de LVSC-website (vereniging van supervisoren).