Ik vind het heerlijk om met mensen te werken; samen te mediteren en ons inzicht te verdiepen. Samen worden we heel stil, soms delen we ervaringen, raken we ontroerd of moeten we ontzettend lachen. Ik zou eigenlijk niets mooiers of essentiëlers weten te doen dan dit: gezamenlijk vrede te vinden in onszelf – en daarmee iets bij te dragen aan harmonie in de wereld.

Levensloop

Ik ben in 1964 geboren in Amsterdam. Mijn vader was filosoof en mijn moeder deed aan moderne en Indiase dans. Ze hadden beiden een spirituele inslag en een voorliefde voor Oosterse kunst en wijsheid.

Oorspronkelijk heb ik sociale psychologie gestudeerd, om vervolgens een tijdje als freelance-trainer te werken.
Maar ik besloot mijn biezen te pakken en te gaan reizen als freelance-journalist in post-apartheid Zuid-Afrika. Na die intense tijd was ik echt òp en overspannen. Ik stopte met alles, ging in therapie en begon een spirituele zoektocht.

foto door Sammie Straub

Spirituele weg

In 1995 leerde ik zenmeditatie kennen en raakte er mateloos door gefascineerd. Eerst beoefende ik zen bij de Kanzeon Sangha in Nederland, later ging ik naar Amerika. Maar dat was me toch niet radicaal genoeg. Daarom vertrok ik in 1999 naar Japan voor intensieve zentraining. Ik woonde zes jaar lang in Bukkokuji, de tempel van meester Harada Tangen. Die tijd heeft mij sterk gevormd.

In 2023 verscheen mijn boek ‘Herinneringen aan Harada Tangen roshi‘ bij uitgeverij Asoka over mijn ervaringen en inzichten, in die tijd opgedaan.

Na mijn terugkeer uit Japan bezocht ik samen met mijn moeder Henriette talloze vipassana- en zenretraites. Vipassana voorzag in een grote rijkdom aan boeddhistische inzichten.
In zencentrum Noorder Poort oefende ik verder met koans, onder begeleiding van Jiun roshi: ‘Word héél stil!’ was het essentiële advies.
Om cursussen te kunnen geven en met mijn ervaring te kunnen werken, begon ik in 2010 met de mindfulness-opleiding. Mindfulness leerde me vooral om milder te zijn, en zonder oordeel te zijn-met-wat-er-is.

Mooji ontdekte ik in 2016 via YouTube. Ik werd helemaal door deze advaita-meester gegrepen. Alles wat ik geleerd had, begon op zijn plek te vallen. Eindelijk kregen alle mooie termen echt betekenis – Boeddhanatuur, Ware Zelf, puur bewustzijn…
Sindsdien ben ik geregeld voor een paar maanden in Mooji’s centrum Monte Sahaja geweest, in Portugal. Zijn teachings hebben mijn inzicht en oefening enorm verdiept. Ik voelde me daarmee steeds vaker zó gelukkig!

Yoga

Yoga heeft in al die jaren steeds mijn pad aangevuld, het helpt zo om in je lichaam te zijn en geeft zelfvertrouwen en levenslust! Daarom ben ik ook de yin-opleiding gaan doen en de hatha/vinyasa-opleiding samen met Stef.
Toch ben ik altijd ook trouw aan zen gebleven. De Noorder Poort is een basis waar ik steeds terugkeer om verder te trainen. De stilte en focus van zen vind ik onbetaalbaar.

Ik voel mij echt gezegend dat ik samen met Stef deze hele reis kan maken. En dat we inmiddels zo’n fijne groep vrienden om ons heen hebben die meereizen op deze weg.

bhajans

Opleidingen

2011-2013 Mindfulnessopleiding bij IAM en See True
2015 Yin Yoga & Mindfulness Teacher Training bij Stillness in Yoga
2020 Hatha/Vinyasa Teacher Training bij Anadi Yoga Centre in Rishikesh
2023 Vinyasa Teacher Training bij Arhanta Academie in Nederland
…en nog talloze bij- en nascholingen.

Ik ben door de VMBN (cat. 1) gecertificeerd mindfulnesstrainer

In mijn Verhalen kun je nog meer lezen over mijn ervaringen.

Mijn CV