30NOW

Een paar keer per maand online geleide meditaties bij 30NOW en af en toe een online lezing.
Gratis toegankelijk. Vind hier meer informatie.

Terugkijken:

Herinneringen aan Harada Tangen roshi: Boekpresentatie op 30NOW van 25 juni 2023Lezing Anatta: ‘niet-zelf’, één van de universele kenmerken
Het is een boeddhistische inzicht dat alles veranderlijk, onbevredigend en zonder ‘zelf’ is. De drie universele kenmerken anicca, dukkha en anatta in het Pali. In deze lezing onderzoeken we het principe van anatta. Ook wel genoemd: de onbeheersbaarheid van het leven. Want hoeveel controle hebben we nou eigenlijk?
Wie of wat creëert onze gedachten en emoties, en beweegt onze handen? Is er een losstaand zelf of ‘ik’ dat alles bepaalt? We onderzoeken het en ontdekken zo het Ware Zelf, onze Boeddhanatuur, de bron van alle dingen. Ofwel: de stille getuige van het hele leven, die alleen maar is.


In gesprek met Jiun Hogen roshi , geestelijk leider van zencentrum Noorder Poort.
N.a.v. het 25-jarig jubileum van het zencentrum, waar Ciska en Stef al vele jaren kind aan huis zijn. Over het ontstaan en het speciefieke van ‘Hollandse zen’.

Lezing Verhalen uit het zenklooster
Met anekdotes, recitaties en sfeervolle beschrijvingen van mijn bijzondere jaren in Japan.

Geleide meditatie: Vertrouwen
Niet meegaan in de achterdochtige, angstige gedachten, maar gewoon durven zijn. Stil worden en je overgeven aan het moment. Niets te doen of te plannen. Zo is er vrede.

Meditatie vanuit zentempel Keiryuji: Niet ver, niet dichtbij • 30NOW

……

YouTube

Eigen kanaal:  ‘Ciska Matthes’ met enkele yoga- en qigong-video’s.
Twee voorbeelden hieronder.

The Conscious Club

Lessen van Ciska via mail te bestellen: info@theconsciousclub.nl For example, one-hour talk on Desire, and one-hour class of Zen Meditation.


Inspirerende video’s

Vipassana

Thaise leraar Ajahn Chah (6 min.)

Mindful Eten

Video (9 min.)