Je bekijkt nu Landen in het hier en nu
  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog
  • Bericht reacties:0 Reacties
  • Leestijd:4 minuten gelezen

Een uitnodiging om te stoppen

Precies in dít moment ligt een uitnodiging tot de Stilte die zich openbaart als je gewoon stopt.
Misschien vraagt je verstand: ‘Stoppen met wat?’
Stop gewoon! Houd op met vragen.
Houd op met proberen.
Houd op met doen alsof.
Houd op in je verhalen te geloven over wie je bent of waar je naartoe moet.
Houd op te geloven dat je iets weet of iets niet weet.
Hoe?
Er is geen ‘hoe’; ‘hoe’ is alleen maar meer denkactiviteit.
Stilte heeft geen ‘hoe’ nodig. Zij IS gewoon.
Je BENT gewoon.
Als je wilt ontdekken wat je werkelijk bent, stop dan gewoon – één moment is lang genoeg.
Wat is er als je gewoon stopt?
– Dorothy Hunt

Bovenstaande tekst komt uit het boek ‘Ending The Search’ (ook verkrijgbaar in de Nederlandse vertaling ‘Stoppen met zoeken’) van Dorothy Hunt.
De opdracht is heel simpel: houd op met enige denkactiviteit. Onze gedachten zijn meestal op zoek vol onrust, ze halen ons uit het nu – alsof dat nooit goed genoeg kan zijn. Dus dit is waartoe Hunt uitnodigt: het iets willen, iets proberen, iets pretenderen, je innerlijke verhaal maken… laat het allemaal los! Dan land je vanzelf in dít moment. En blijkt er niets te ontbreken. 
Probeer het maar eens, al is het maar heel even, word stil vanbinnen. Stop met al het gepieker en geplan. Merk dat je daarmee niet verdwijnt, je bent er nog steeds, ook zonder al die gedachten. Zelfs des te meer aanwezig zo. Vanzelf heel stil en open. Je ervaring wordt ruimer en kalmer. Het verhaal van ‘wie ik ben en wat ik moet’ valt weg en er is pure aanwezigheid.

De afgelopen dagen heb ik steeds aan het begin van de meditatie- en yogalessen deze woorden voorgelezen, en de mensen volgden ze. Ik merkte hoe er vrijwel meteen een aangename stilte kwam, een vrede en een rust.
Hoewel je innerlijk stopt, gaat je ademhaling gewoon door, het hart klopt, de geluiden om je heen hoor je nog steeds, er komen nog beelden in je gedachten, maar je reageert nu nergens meer op en blijft in je stille centrum. Hier, nu. Wat een verademing, zo een lichtheid en vrijheid. Heel levendig tegelijk.

Zo kun je yoga en meditatie blijven beoefenen: steeds opnieuw stilvallen en helemaal in het moment zijn. Dat wil zeggen: ophouden met verlangen, oordelen, dagdromen… Gewoon hier zijn. Dit geldt ook voor het dagelijks leven natuurlijk, ook daar is het een prachtige oefening. Stoppen (in je hoofd tenminste) en ondertussen doorgaan met alleen maar afwassen, alleen maar fietsen, alleen maar een blog schrijven. 

Op 30NOW heb ik ook eens een meditatie aan deze ‘uitnodiging tot stoppen’ gewijd. Die kun je desgewenst terugkijken: Stoppen Met Zoeken. Het werd daarbij af en toe heel stil – ook in de deelnemers, hoorde ik terug. Alleen maar zijn. Alleen maar Dit. Door te stoppen ontdek je een vanzelfsprekende vrede en vrijheid. 
Ik blijf het steeds opnieuw ontdekken – grappig eigenlijk, na al die jaren nog – de rijkdom van het pure hier en nu, zonder toegevoegde ingrediënten.

Geef een reactie