Je bekijkt nu Het leven gaat eeuwig door
  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog
  • Bericht reacties:0 Reacties
  • Leestijd:4 minuten gelezen

In het hindoeïsme is er de drie-eenheid van Brahma de schepper, Vishnu de in-stand-houder, en Shiva de vernietiger of vernieuwer. Terwijl in onze cultuur de schepper het hoogste is, is in het hindoeïsme Shiva, de vernietiger het belangrijkste. Waarom zou dat zijn?
Het leven is voortdurend in beweging. Voor beweging is verandering nodig. Bij verandering moet het een plaatsmaken voor het ander. Pas als je hoe het tot nog toe geweest is, achter je laat, heb je ruimte voor de volgende stap. Zo hangen vernietigen en creëren nauw samen. Wat ons soms tegenhoudt in dit proces, is onze gehechtheid of onze angst voor wat er verloren zou kunnen gaan. Maar in feite is er nooit een einde, het leven gaat eeuwig door, steeds in andere vormen met nieuwe mogelijkheden.

Begin december besloten wij onze geliefde zitbank, waar zoveel mensen dankbaar op hebben zitten mediteren, eindelijk maar eens te vervangen. De stof was wel erg versleten. Maar we vonden geen enkele bank zo fijn als deze en we hebben bovendien een hekel aan weggooien wat nog bruikbaar is. Dus zochten we liever bij een stoffeerder een mooie lichtbruine stof uit. Hij nam de bank mee en ging er alles aan doen hem vóór de kerst klaar te hebben. Maar helaas, op het nippertje meldde de stoffeerder dat hij positief getest was, dus het duurde nog tot na de jaarwisseling.
Gisteren werd de bank eindelijk terugbezorgd, maar nu bleken de kussens er niet meer goed op te passen; de hoezen waren veel te klein gemaakt. Dus die moeten weer overnieuw. Ook de kleur van de nieuwe stof valt opeens heel anders uit, bijna oranje… Nou ja. Eenvoudig het beeld dat we in ons hoofd hadden, loslaten en omarmen wat het leven gebracht heeft. Hoe fijn. Nu zitten we op een oergezellige chaos, wat wil je nog meer. Het leven is vol vrolijke wendingen.

Shiva Nataraj (in de foto bovenaan) symboliseert de dans van het hele universum, hoe het goddelijke zich in allerlei vormen manifesteert. De dansende Shiva is omgeven door een cirkel van vlammen: het allesverterende vuur dat iedere creatie steeds weer vernietigt, om plaats te maken voor iets nieuws.
Onder Shiva’s voet zie je een klein figuurtje dat verpletterd wordt. Dit is het kleine ego, de persoon die we denken te (moeten) zijn. De dans van het universum verplettert vroeg of laat onze ideeën, ons zelfbeeld; we worden meestal door de feiten ingehaald. Net toen je was gaan denken dat je geweldig aardig bent, kreeg je ruzie en flapte er een belediging uit. Of je weet opeens welke kleur het meubilair moet worden, om vervolgens iets totaal anders te ontvangen – wat ook prima blijkt te zijn.
Het hogere doel van Shiva is om dit kleine ego, dat onze gevangenis is, te vernietigen. Uiteindelijk is deze gevangenschap ook maar een illusie. De vrijheid die je ziet in Shiva Nataraj, ligt al binnenin jezelf. Van nature ben je eigenlijk helemaal niet gebonden aan welke mening ook, niet aan je lichaam, niet aan je gedachten.
Word maar eens héél stil, en rust. Laat werkelijk alle concepten, herinneringen, ideeën voor één enkel moment weg en ervaar: er is alleen maar dit. Dit moment, zonder goed of slecht. Zonder doel of mening. Zo ben je puur jezelf en volkomen vrij.

Relax.

Nothing is under control.

– Adi Da

Geef een reactie