In 1999 vertrok Ciska vanuit Amsterdam naar Japan om zich daar aan de strenge regels van het zenklooster Bukkokuji te onderwerpen. Dat betekende heel vroeg opstaan, vele uren zazen (zitmeditatie), zo min mogelijk praten, omgaan met slaapgebrek, ijzige kou en pijnlijke knieën. De wijze lessen van de oude zenmeester Harada Tangen inspireerden Ciska om op een geheel nieuwe manier te gaan kijken en in het leven te staan.

Dit boek is het unieke verslag van zes jaren intensieve zentraining, gezien door de ogen van een eigenwijze jonge vrouw. Het dagelijkse leven met al zijn rituelen en de inzichtelijke, verrassende ontmoetingen met de zenmeester worden beeldend beschreven. Zijn bijzondere levensverhaal (hij trainde in de Tweede Wereldoorlog als kamikaze) komt aan bod zowel als de existentiële twijfel die hem bij zen bracht.
Soms heel vermakelijk – met een goede dosis zelfspot – dan weer diepzinnig en ontroerend: een hartverwarmend boek dat de lezer diep zal raken en inspireren.

Het boek is verkrijgbaar via uitgeverij Asoka en via de (online) boekhandel.
Titel: Herinneringen aan Harada Tangen roshi – mijn jaren in een Japans zenklooster
Auteur: Ciska Shizuka Matthes
ISBN: 9789056704391
Paperback, 214 pagina’s, met fotokatern
Prijs: € 22,95
Inhoud: zie onderaan deze pagina
Helemaal onderaan deze pagina een video met een voorgelezen verhaal ‘Het juiste verlangen’.
En een video met beelden van het zenklooster.

Als je het boek heel graag wilt lezen/hebben, maar het niet zomaar kunt betalen, stuur dan even een mailtje naar ciska.matthes@gmail.com

Boekpresentatie was op 8 juli 2023 om 14.00 uur, in Centrum De Roos aan het Vondelpark te Amsterdam.
(Lees hier meer.)

Boekbespreking op 30NOW met Annetje Jikai Brunner sensei op 25 juni 2023:
Herinneringen aan Harada Tangen roshi • 30NOW

Ciska komt op uitnodiging graag voorlezen en vertellen over haar zenmeester en haar tijd in Japan.
Contact: ciska.matthes@gmail.com


….

RECENSIES:

‘Terugblikkend op haar lange verblijf in een Japans zenklooster schrijft een Nederlandse vrouw in dankbare genegenheid haar herinneringen neer aan haar oude zenmeester.
Haar onbevangen relaas, rijk aan sprekende anekdotes en onverwachte pointes, is een ontroerende en inspirerende getuigenis!’

Frank de Waele roshi

‘Altijd heerlijk om kloosterverhalen uit de zentraditie te lezen; ze ademen een sfeer van oosterse mystiek en geven praktische lessen in wijsheid en liefde.

Ciska deelt in dit inspirerende boek haar ervaringen en de wijze woorden van de oude zenmeester. Bewonderenswaardig is haar toewijding om zo dicht bij de bron de dharma te beoefenen en nu haar verhaal op een levendige manier aan de lezer te presenteren. Een aanrader voor iedereen die oefent op de Weg.’

Joost van den Heuvel Rijnders

Ben je bijzondere boek ‘Herinneringen aan Harada Tangen roshi’ aan het lezen.
Prachtig inspirerend en leerzaam. Bijzonder om zo een inkijkje te mogen hebben in een hele andere, haast verborgen, cultuur! Bovendien schrijf je super vlot. Mooi al die Japanse termen, bv ‘isshin’ – één geest, één hart, of ‘jita funi’ – zelf en ander zij niet twee.
Je boek ‘regent zonnestralen’ .

Monica Padma Blomqvist

Ik ben het aan het lezen en de zenmeester komt tot leven! Het is prachtig, eerlijk, integer, helder en zintuiglijk beschreven. Je neemt ons mee in zenwijsheid en verbeelding. Schitterend.

Johanneke van Marle

Ik heb het boek graag gelezen en vond het herkenbaar, vertrouwd. Ciska focust zich in dit verslag sterk op de leraar, op zijn onschatbare wijsheid waar ze heel dankbaar voor is. Ze stelt zichzelf niet centraal, hoewel je haar toch wel ontmoet door de verhalen heen.
De passages die mij bijzonder geraakt hebben zijn degene die gaan over het sterven en het afscheid van eerst Ciska’s vader, dan haar moeder. Moeder kwam ook jaarlijks op bezoek in Japan, deed de training mee en leefde haar laatste levensjaren bijna als een monnik.
Het is hier in de diepst beleefde momenten van wat werkelijk het dichtst bij je hart ligt, dat merkbaar wordt hoe je geestelijke weg jou vormt en verdiept. Dan pas komt het erop aan en toont zich een glimp van wat verder ongrijpbaar is. Iets krijgt gestalte.
Ik heb doorheen het boek ook roshi Harada met zijn humor, zijn directe oprechtheid, zijn compromisloze wijze weg leren omarmen, alsof ik hem zelf ook een beetje gekend heb. Overdracht gebeurt op onvoorziene wijze. De auteur heeft de roshi tot leven gebracht, ook voor mij. Dat stemt me tot erkentelijkheid en dank.

Marleen van Hove

Ik vind het een prachtig boek geworden. Het ademt zen, en wel zen als weg tot bevrijding. Een bevrijding die Harada Tangen roshi heeft gerealiseerd en die hij met zijn hele wezen door wil geven.

Ciska is pas na twintig jaar over die tijd gaan schrijven, twintig jaar waarin ze haar beoefening heeft voortgezet en verder ontwikkeld, met zen op de Noorder Poort, bij Mooji in Portugal, als mindfulness-trainer en als yoga-docent. Ze kijkt nu terug op de tijd in Bukkokuji met zelfkennis, humor en mildheid, en met niet alleen groot respect voor Harada Tangen roshi, maar ook met een inmiddels diep begrip van wat hij toen zo wanhopig probeerde duidelijk te maken. 

Het boek beveel ik van harte aan. Het is niet alleen heel leuk en leesbaar, maar als je ervoor openstaat, kun je er ook veel in vinden dat behulpzaam is voor je eigen beoefening.

Suigen Myoko roshi

Suigens roshi’s hele recensie lees je hier: https://tijdschrift.zenleven.nl/2023n-herinneringen-harada-tangen/


INHOUD:

Proloog 9
Een mysterieuze doop 11
Rituelen 13
Niets is gescheiden 16
Sterven voor iets hogers 18
De zendo is overal 21
Verlichting 23
Zet anderen altijd op de eerste plaats 26
Eerste sesshin 28
Een dharma-naam 31
Gedwee − details zijn geen details 33
Kersenbloesem 36
Abrikozen sorteren: only one doing 38
Mindful marmelade maken 41
Hara 44
Zitten met Mu 46
Alles is goed 53
Lopen zonder ‘ik’ 56
Een sneeuwvlok valt nooit op de verkeerde plek 59
Denk het niet-denken 61
De betekenis van een slok water 65
Geen verwachtingen hebben 67
Gebed 70
Kyosaku − de zenstok 72
Eten met alle levende wezens 75
Zafupijn 77
Mens erger je niet 81
Nachtzitten 86
Nederigheid 90
Liefde door en voor zoetigheid 93
FOTOKATERN: Harada Tangen roshi/Bukkokuji/Ciska/moeder Myoko
Het juiste verlangen 97
Kou 100
Rijst 104
Ontwaken is dienen 108
Er is geen beoefenaar 110
Verschillende vormen, één essentie 112
Hongerige geesten en beesten 115
Bedelen 119
Moeder Myoko 123
De deugd van geduld, verdraagzaamheid 127
Een kruimel voor de hongerige geesten 130
Een lotusbloem in modderig water 132
Kleefrijst stampen 137
Het geluk van een groentetuin 139
Eén lichaam, vele ledematen 142
Hoe groot is het kleed van bevrijding 145
Zoals een kleine kakkerlak te zijn 149
Toevlucht in het zenklooster 151
Ceremoniële ongemakken 155
Zen en de kunst van het banden plakken 159
Grote vastberadenheid 162
Ongeremd gestoord 165
Kanzeon is iedereen − en iedereen is Kanzeon 170
Boeddha ziet alles 174
Laat je niet afleiden 176
Naderend afscheid 179
Epiloog 185
Dankwoord 189
Verantwoording 191
bijlage 1 – Zenteksten 193
bijlage 2 – Teisho’s en uitspraken van Harada Tangen roshi 200
Verklarende woordenlijst 207
Met kalligrafieën door Harada Tangen roshi

Hieronder lees ik een verhaal voor uit het boek:

Hieronder uit het Boeddhistisch Archief, de video ‘Zazen Nu’ van Madelon Hooykaas over Bukkokuji, de tempel waar ik leefde. Met intrigerende beelden van het dagelijks leven daar, precies de dingen waarover ik heb geschreven. (De beelden van Bukkokuji beginnen bij 3.50′)