Je bekijkt nu Hanuman
  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog
  • Bericht reacties:0 Reacties
  • Leestijd:4 minuten gelezen

In India zagen we vele kleine en grote beelden van Hanuman; vaak heel indrukwekkend.
De Hindoe aapgod Hanuman is een symbool van eindeloze moed, kracht, trouw en dienstbaarheid. Het verhaal van Hanuman gaat over zijn toewijding aan Rama, wiens geliefde Sita ontvoerd is door de demonenkoning Ravana. Ravana staat in wezen symbool voor onze arrogantie, oftewel het ego. Hij is trots, impulsief, onredelijk en wreed. Hanuman zal alles doen wat hij kan om Sita terug te brengen naar Rama.Hij is zijn eigen ongelooflijke kracht ooit vergeten door toedoen van de goden, die zich door hem bedreigd voelden. Pas dan, wanneer Hanuman uit liefde voor Rama de sprong waagt om Sita te redden, herinnert hij zich plotseling zijn kracht en kan hij letterlijk bergen verzetten!
Zodoende is Hanuman ook een symbool voor onze eigen verborgen kracht, die we vergeten zijn zodat we ons beperkt en zwak wanen. Maar wanneer we vanuit ons hart op zoek gaan naar wat ons werkelijk dierbaar is, zal onze oorspronkelijke natuur zich weer openbaren. 

Je bent niet gescheiden, zei mijn zenmeester altijd. Je waant je klein en afgescheiden, maar alles draagt je in ieder moment. Elke ademhaling is dankzij het hele universum. De hele dag ontvangen we talloze zegeningen: het licht, de aarde, het kloppen van je hart. Je zou de hele dag wel ‘dankjewel’ kunnen zeggen. 
Het ego-denken ziet dit niet; dat ziet alleen problemen en tegenstellingen. Is vol verlangens, bezwaren en klachten. 

Val maar eens een moment helemaal stil, sta geen gedachte toe en ervaar je adem, je aanwezigheid. Is er dan nog een probleem?
Nee, zonder gedachten kan er geen probleem zijn! 
Een andere krachtige oefening die je kan helpen om minder te piekeren, is om dankbaarheid te cultiveren. Je kunt eens gaan zitten en gewoon het gevoel van dankbaarheid toelaten. Denk aan alle mensen, dieren en mooie momenten die er in je leven zijn. Waardeer ze. Zijn er niet heel veel kleine en grote dingen die het leven kleur geven? Zelfs zoals we hier zitten, is er al zoveel om dankbaar voor te zijn. Als je daar een tijdje op reflecteert, zul je merken dat die onrustige mind heel stil wordt. Niets meer te wensen over. 

Hanuman heeft zijn kracht gekregen van zijn goddelijke ouders. Hij is daarom niet trots of arrogant. Hij wil alleen maar Rama dienen. Rama en Sita zijn in India het grote symbool van harmonie, liefde en trouw. Ook Hanuman is niet afgescheiden; zijn kracht en zijn liefde zijn universeel. Net als de jouwe.

Buigen
Toen ik nog mindfulness met kinderen deed, leerde ik ze soms de handen te vouwen en te buigen zoals dat in Azië gebruikelijk is. Dan nodigde ik ze uit om de tuin in te gaan en voor alles te buigen dat ze mooi vonden of de moeite waard. Ze leken daar veel plezier in te hebben: buigen voor een boompje, een bloem, een grote steen.
Het maakt me blij en rustig, zei een klein meisje. 
We zouden we dit misschien vaker moeten doen, buigen voor alles wat er is. Het kritische denken zal er misschien geen zin in hebben. We hebben geleerd om trots te zijn en niet zomaar voor van alles respect te hebben. Maar als je buigt voor de wereld, overstijg je het angstige denken en buig je in wezen voor je ware Zelf. 

Geef een reactie