Je bekijkt nu Deze ademhaling, deze stap
  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog
  • Bericht reacties:0 Reacties
  • Leestijd:3 minuten gelezen

Om de tijd te vertragen, 
moet je oefenen van 
het huidige moment te genieten:
dat is immers waar we
ons hele leven doorbrengen.

– uit de I Tjing – 

‘Met iedere stap arriveer ik in het huidige moment’, zei de boeddhistische leraar Thich Nhat Hanh vaak. Ik vind dat heel mooi: je loopt niet om ergens anders uit te komen, maar met iedere stap beland je al, waar je zijn moet: in dit moment. Als je de stap maar met aandacht neemt.
Misschien wil je het vandaag eens uitproberen… Bijvoorbeeld als je over straat loopt of in huis opruimt; wees er echt bij en merk daar de kalmerende werking van op. Simpele handelingen worden aangenaam en betekenisvol door eens echt aandachtig te zijn.

Mijn Japanse zenmeester Harada Tangen zei het vaak – heel gepassioneerd – zo: ‘Eén ademhaling, één ademhaling’, Of hij zei: ‘Eén stap, één stap’.
Met andere woorden: wees helemaal hier, bij deze ademhaling, deze stap. Ga erin op. Steeds opnieuw terugkerend in het Nu. Dat is de hele oefening.

Wanneer je in dit moment blijft, word je verlost van zoveel problemen! Alle scenario’s die je kunt verzinnen over de toekomst en alle ‘had-ik-maars’ van het verleden, ze vallen gewoon weg en er is alleen maar Dit. Heel bevrijdend; het brengt rust en vertrouwen.
Misschien zegt iets in je nu: ‘Maar wat onverantwoord!’ Want willen we niet graag controle krijgen, vooruitzien, met van alles rekening kunnen houden?
Vooruitdenken heeft zijn waarde natuurlijk, maar hoe vaak gaat het in het leven nou werkelijk zoals we gedacht hadden? Pakt het niet altijd net even anders uit? En hoeveel wijsheid en kracht zit erin, om gewoon helemaal hier te zijn, open en onbevangen! Niet beperkt te worden door het berekenende denken, maar te vertrouwen op onze volledige aanwezigheid. Misschien kunnen we dan wel veel adequater reageren op wat het leven werkelijk brengt. Er in ieder geval meer van genieten.

Dit gezegd hebbende, desalniettemin heb ik wat mooie activiteiten gepland voor de komende tijd – juist om deze oefening samen te kunnen doen! Plannen hoort er ook bij, nietwaar. Hoewel, wat ik precíes ga doen en zeggen in een meditatie of tijdens een yogales, dat laat ik graag aan het moment over; dan mag het kraakvers zijn – spontaan en in harmonie met de situatie en de lieve mensen die er zijn. 
Hopelijk tot gauw dan!

Geef een reactie