Je bekijkt nu De Getuige in je
  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog
  • Bericht reacties:0 Reacties
  • Leestijd:4 minuten gelezen

‘Wanneer je alle verlangens van de geest volledig loslaat en je tevreden bent  in je Zelf door de vreugde van je Zelf, dan heet je een mens met een stabiele geest.’

Bhagavad Gita

Ondertussen in India…

Stef en ik hebben afgelopen zaterdag samen de hatha/vinyasa yoga opleiding afgerond. Een verrijkende ervaring met bijzondere leraren. Het was een pittige training! Ergens in de eerste of tweede week kwam er voor iedereen wel een moment dat hij of zij zo’n spierpijn in de armen had, dat je niet wist hoe je moest bewegen of zelfs je chai naar je lippen brengen. Talloze malen ‘chaturanga dandasana’ (lage plank) oefenen eiste zo zijn tol.

Onze leraar Abhi reageerde laconiek op ons gekreun en gesteun. ‘De beste remedie voor dit soort pijn is, nog wat meer pijn toevoegen’ zei hij opgewekt – en hij zette de reeksen zonnegroet rustig voort.
Stef en ik vroegen ons stiekem af of we toch echt niet te oud waren en broedden op een ontsnappingsplan. Maar waarlijk, een of twee dagen later was de pijn opeens verdwenen!  De mind wil alles graag interpreteren en dramatiseren, maar als je gewoon blijft proberen (zonder te forceren) dan kan er veel meer dan je ooit durfde vermoeden.
Dat was al een van de mooie lessen van onze reis.  

Pure Vrede

Op een muur langs de Ganges staat geschreven:

‘De Waarnemer of Getuige in jou,

dit Licht van je Ziel, is de Getuige in iedereen en alles. 

Hij is overal. Hij alleen is er.’ 

Waar je ook bent, hoe je je ook voelt, wat er ook gebeurt, in je is altijd die ‘stille getuige’ die het leven waarneemt. Daarin is er geen onderscheid tussen ons, ieder leven draagt dit van nature  in zich. Alle ervaringen die we hebben, innerlijk en uiterlijk, veranderen voortdurend. Niets is constant! Maar dit bewustzijn waarin alles verschijnt, is tijdloos, probleemloos en universeel.

Je zou heel stil kunnen worden en je daarvan bewust zijn, en weten dat je in wezen niets kunt winnen of verliezen.  Pure vrede is je kern.

Ik was gisteren een beetje ziek, heel misselijk en ik kon niets eten. Best vervelend maar tegelijk helemaal okay, want ik ervoer dat deze ‘getuige’ in mij niet ziek kan zijn, niet angstig en niet slap. Ik hoop dat je weet wat ik bedoel! In jou is deze waarnemer ook, je ware zelf, de stilte onder alle gebeurtenissen en gedachten…

‘De yogi die in identiteit verenigd is met het alles-doordringende, oneindige bewustzijn, wiens zicht waarlijk overal is, weet dat het Zelf bestaat in alle wezens en alle wezens in het Zelf.’

– Bhagavad Gita

Geef een reactie