Ciska Matthes

Ik geef sinds 2009 met veel plezier en voldoening les aan volwassenen, jongeren en kinderen, en behalve uit mijn inzicht door mindfulness, kan ik ook dankbaar uit mijn ervaring met het boeddhisme en Advaita putten. En blijf ik zelf eindeloos verder leren…

Levensloop:
Geboren in 1964 in Amsterdam… uit ouders die eeuwig op zoek waren naar… de Waarheid?
Lang geleden heb ik sociale psychologie gestudeerd (Vrije Universtiteit)  en na mijn studie werkte ik een paar jaar met veel plezier als trainer in sociale vaardigheden.
Toch besloot ik te gaan reizen en werkte ik een tijd als freelance-journalist in Zuid-Afrika en Namibië. Na een periode van overspannenheid in 1993 begon ik me te bezinnen op wat ik nu werkelijk belangrijk vond en ondernam een intensieve zoektocht naar een uitweg, iets van wezenlijke betekenis.

In 1995 leerde ik Zen kennen, en raakte ik gefascineerd door Zenmeditatie. Eerst studeerde ik Zen bij de Kanzeon Sangha, in Nederland en Amerika, – en in 1999 vertrok ik naar Japan, waar ik tot 2005 in Bukkokuji woonde, een Soto-Zentempel onder leiding van Harada Tangen Roshi.

Bukkokuji

Harada Tangen

Na mijn terugkeer in Nederland trainde ik in Zen vooral bij de lerares Jiun Hogen Roshi in Zencentrum de Noorderpoort. Daarnaast ben ik mij ook in Vipassana-meditatie gaan verdiepen; deed o.a. retraites in Nederland bij Jotika Hermsen en de Maleisische leraar Bhante Sujiva, en ook bij Joseph Goldstein en Carol Wilson in de Verenigde Staten. Daar, bij de Insight Meditation Society in Barre, heb ik een paar keer de lange herfst-retraite van drie maanden gedaan.
Zo maakte ik kennis met de eindeloze rijkdom van de teksten van de Boeddha (de soetra’s van de Pali canon).

In 2011-2013 volgde ik mijn opleiding tot Mindfulnesstrainer bij IAM in België en See True in Nederland, bij David Dewulf, Bert Hoogstad en Trish Bartley.
Voor leerlingen in het basisonderwijs deed ik de opleiding Mindful Kids (bij het RINO), en ook de opleiding Mindful Schools bij Kate Janke (uit de VS).
Ik ben door de VVM gecertificeerd mindfulness-trainer.

In 2015 deed ik de 100 HR Yin Yoga MindfulnessTeacher Training bij Anoshe en Nigam Overington. Daar kwam ik in aanraking met de satsangs van Sri Mooji, die mij diep raken en inspireren, op mijn eigen pad alsook in het lesgeven.

Ciska

Ciska (foto: Sammie Straub)