Inspiratie voor mindfulness

*De beroemde Vietnamese zenleraar Thich Nhat Hanh heeft talloze boeken geschreven, over het boeddhisme en de kracht van mindfulness. Poëtisch en inspirerend geschreven.
Bijvoorbeeld You Are Here – discovering the magic of the present moment  en Peace is every step.

*Mindfulness – Een praktische gids om rust te vinden in een hectische wereld   – door Danny Penman en Mark Williams. Goed leesbaar, heel inzichtelijk en praktisch, met veel oefeningen en verhalen uit de praktijk. Williams is een van de ontwikkelaars van de Mindfulness Based Cognitive Therapy.

*Adempauze – mindful aan het werk (met oefen-cd) – door Chris Grijns, een handzaam en praktisch boekje met veel oefeningen voor het dagelijks leven, zoals mindful autorijden en pauzeren tijdens het werk. Ook geschikt als eerste kennismaking met mindfulness.

*Mindfulness in Plain English (vertaald onder de titel: Meditatie in Alle Eenvoud)  – door Bhante Henepola Gunaratana geeft een heldere, humorvolle uitleg hoe je meditatie kunt beoefenen en toepassen in het dagelijks leven.

*Radical Acceptance  – door Tara Brach. Over het volledig accepteren en ervaren van wat er nu in je gebeurt. Heel mooi en krachtig geschreven, soms ontroerend, en heel bruikbaar.

*Ik heb de tijd – Een handleiding in Tijdsurfen  – door Paul Loomans. Het boek leert je om rust als uitgangspunt te kiezen voor het uitvoeren van al je dagelijkse bezigheden, op je werk, thuis of op reis. Hiertoe wordt stap voor stap een methode ontvouwd die bestaat uit 7 aanwijzingen.

*Boeken over mindfulness door David Dewulf – zijn werkboek gebruiken we in de cursus. 

*Think like a monk (in vertaling als Leef als een monnik)  door Jay Shetty. Ook heel leesbaar en tegelijk diepzinnig, meer vanuit de Indiase/Hindoeïstische traditie, maar zeer toepasselijk voor ons moderne leven. Sympathieke toon.

*De dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt van Haemim Sunim, allemaal korte stukjes in de geest van mindfulness. Grote bestseller van een Amerikaans-Koreaanse zenmonnik.

Inspiratie voor Zen

*The Three Pillars of Zen – teaching, training and enlightenment  door Philip Kapleau.
Een beroemde klassieker met dharma-toespraken en instructies van Zenmeesters, en verlichtingservaringen van studenten.

*Zen en Management  door Bernd Joschke & Peter Stemman, leerlingen van een Japanse zenmeester citeren zijn wijze lessen.
Van Joko Beck: Alle dagen Zen  en:  Niets bijzonders (oorspr: Everyday Zen  en Nothing Special). Heel toegankelijk, over de beoefening in het dagelijks leven.

*Pure Heart, Enlightened Mind – The Life And Letters Of An Irish Zen Saint van Maura O’Halloran. Dagboeken en brieven van een  jonge Iers-Amerikaanse vrouw, die in een Japanse tempel ging wonen. Ook in het Nederlands vertaald: Zuiver Hart, Verlichte Geest.

*Van Leerling tot Meester
van Soko Morinaga, over zijn worsteling als jonge monnik in een Zenklooster, heel grappig en anecdotisch, maar ook leerzaam en diepzinnig. Uit het Engels vertaald, dan heet het: Novice to Master – an ongoing lesson in the extent of my own stupidity.

*Zen mind, beginner’s mind is een klassieker van de Japans-Amerikaanse Zenleraar Shunryu Suzuki.

*Breng mij de Neushoorn – en andere koans die je leven zullen veranderen van John Tarrant.

*Beginning the Practice of Zen van Robert Aitken met heldere instructies.

*Zazen Nu, door Madelon Hooykaas. Fotoboek over Bukkokuji, de Zentempel in Japan waar ik zes jaar trainde en woonde. (Je kunt dit boek misschien nog bestellen bij de auteur via madelonh@euronet.nl.)

Boeddhisme algemeen

*Terug naar de markt – door Eveline Brandt en Joost van den Heuvel Rijnders. Inzichten uit het boeddhisme toegepast op ons dagelijks leven.*Terug naar het hart – zelfde auteurs – meer gefocust op hartkwaliteiten zoals metta en compassie.Allebei fijn leesbare, toegankelijke boeken vol anekdotes.

*What The Buddha Taught door Walpola Rahula, is een klassieker en bevat een helder en diep overzicht van de leer van de Boeddha. Heel mooi geschreven (vind ik).

*Het hart van Boeddha’s leer door Thich Nhat Hanh verschaft een heldere, toegankelijke introductie tot de basisprincipes van het boeddhisme.

*Verslaafd aan denken door Jan Geurtz, haalt ons idee van een “ik” onder je voeten vandaan, en legt helder uit waarom we steeds verstrikt raken in het denken. Met veel korte, direct uit te proberen oefeningen.

*Buddhism for Dummies  – geeft een goed overzicht van de verschillende tradities en de belangrijkste boeddhistische begrippen en uitgangspunten.

*The book of joy door de Dalai Lama en Desmond Tutu. Heel vrolijkmakend en wijs boek van twee heel bijzondere mensen.

Het beste is misschien nog, om nu eens op je hurken en dan weer op je tenen voor de boeddhistische kast van een spirituele boekhandel heen en weer te bewegen, en iets mee te nemen dat je instinctief trekt. Bijvoorbeeld in centrum De Roos (voornamelijk Nederlandse boeken) aan het Vondelpark (ingang P.C. Hooftstraat) of in The American Book Center (2e verd.) op ‘t Spui.

Vertaling Hartsoetra:

Vertaling door Jiun Hogen roshi

Vertaling Enmei Jikku Kannon Gyo:

Kanzeon! Eer aan de Boeddha
Een met de Boeddha in oorzaak
Een met de Boeddha in gevolg
Een met de Boeddha, Dharma en Sangha
Eeuwig, vreugdevol, vrij en zuiver
’s Morgens eerste gedachte: Kanzeon
’s Avonds laatste gedachte: Kanzeon
Gedachte na gedachte ontstaat in de Geest
Gedachte na gedachte niets anders dan Geest

Bron: www.zen-training.nl